Storgatan 32, Ängelholm

tel: 0431 - 109 80

Cityhälsan i Ängelholm

Vår klinik ligger vid Stortorget i centrala Ängelholm. Hos oss kan du få hjälp med alla typer av besvär, relaterade till öron, näsa och hals. Från tinnitus och yrsel till allergi och nästäppa. Vi erbjuder även olika typer av vaccinationer, t ex inför resan eller influensatider. Kliniken har varit till Ängelholmbornas tjänst i över 20 år och drivs idag av Dr. Inga Malcus.

Mer information

    Snabblänkar

 

 

 

 

Upprepade bihåleinflammationer:

 

Krånglande bihålor sedan flera år kan bero på trånga öppningar till bihålorna av någon anledning t.ex allergi eller vasomotorisk slemhinnesvullnad eller polyper som fyller ut bihålorna och trycker mot  bihåleöppningarna.

 

·Men upprepade bihåleinflammationer är mycket ofta en felaktig diagnos! En neuralgi-värk i ansiktet av typ Horton eller atypisk Migrän ger en värk som är förvillande lik bihåleinflammation. Värken är ofta intensiv och lokaliserad över bihålor eller panna eller bakom öga. Värken kan öka om man böjer sig framåt eller om man trycker på kind eller panna. Men man har ingen hög feber och ingen tjock varig snuva.

 

·Läs följande bloggfrågor:

Fråga: Jag har i mer än tio år haft problem med bihålorna. Har en pollenallergi i botten sen 12 års ålder. Jag är allergisk mot; gräs och på senare år även alkohol? Får en otroligt kraftig reaktion. Ett glas vin/öl = stora problem med nästäppa/huvudvärk i ett dygn. Har beslutat att vara nykterist, men ser detta ändå som ett socialt problem.
Opererad tre ggr mot min polypos.Mitt lukt och smaksinne är borta sen säkert 8-10år. Känner nu att polyperna har vuxit till sig igen. Nästäppa, snuva, hosta och sömnproblem. Röntgen har visat slemhinnesvullnad i bihålorna. Jag har fått spolat käkhålorna två gånger men inga tecken till infektion. Använder rhinocort och symbicort. spolar näsan 1-2ggr per dag. Har dock ej ngt koksalt, bara kranvatten. Akupunktur som delvis hjälper men det blir dyrt! Nezeril kan hjälpa i början men jag vågar ej använda det för jag vet att mina slemhinnor ej klarar det. Känns som dom spricker.

Svar: Du har en känd pollenallergi i botten men dessutom en salicylatöverkänslighet med näspolyper som blockerar öppningarna till bihålorna och ger upprepade bihålebesvär. Minska salicylat i kosten (läs mer om ASA) och behandla din näspolypos optimalt med rhinocort-spray – kanske är det dags för en peroral månadskur med prednisolon eller Depomedrone – kanske är det dags för en ny operation – denna gång med vidgning av öppningen till bihålorna. Regelbunden näs-sköljning är bra men använd koksalt så att du inte irriterar slemhinnorna i onödan.

 

Fråga:Jag har i princip inte varit helt frisk sedan september förra året. Har fått penicillin i några omgångar men inget hjälper. Jag får fruktansvärd smärta över höger öga i pannan när jag hostar, nyser eller böjer mig ner. Röntgen är gjord två gånger på mina bihålor och även en skallröntgen är gjord som inte visade något. Har nu varit jätteförkyld i fyra veckor och det verkar inte avta. När förkylningen var som värst i början var även smärtan som värst i pannan. Håller snart på att förlora förståndet!!!

 

Svar:Om röntgen av bihålorna två gången varit normal så kan din värk i pannan inte förklaras av bihålebesvär och om skallröntgen (CT eller MR) varit normal så kan det inte vara någon tumör som orsakar värken. En så kraftig värk lokalt på ena sidan över höger öga i pannan med en normal bihåle-och skallröntgen låter som Hortons neuralgi eller Migrän.


Fråga: Jag har nu haft förkylning sedan november från och till, men har känt av mina bihålor rätt kraftig sedan två veckor tillbaka. Jag får alltid bihåleinflammation efter förkylning så det är inget ovanligt. Har varit inlagd några gånger eftersom det blivit så akut.
De senaste fyra åren har jag haft en återkommande och eskalerande smärta i mitten av näsan och under ögonen, men främst på ena sidan. Smärtan känns pulserande. Jag har varit hos en öron-näsa-hals läkare och fått både kortisonspray och penicillinkurer utan något som helst resultat. Nuförtiden har jag nästan ont varje dag. Läkaren säger att jag inte har en inflammation men att ingenting syntes på röntgen. Jag har så ont att jag inte vet var jag ska ta vägen, snälla hjälp mig. Kan det vara migrän trots att det sitter i bihålan snarare än i huvudet?

 

Svar: Jag tror du har rätt. Om bihåleröntgen är normal och du inte har hög feber och tjock snuva då kan det inte vara en bihåleinflammation.Migrän kan framkalla värk på olika sätt. En typisk migrän ger en halvsidig huvudvärk men en atypisk migrän kan ge olika former av ansiktsvärk eller nackvärk. En mycket vanlig form av atypisk migrän upplevs som ett tryck över näsroten och under eller bakom ena eller båda ögonen ofta även upp i pannan. Man brukar även vara tryck-öm över punkterna där trigeminusnerven kommer ut dvs symmetriskt över och under ögonen. Typiskt för migrän är att värken upplevs som pulserande. När man får migrän svullnar slemhinnan i näsan och man känner sig mer täppt. En lättare förkylning kan även trigga fram migrän. Så jag tror du har rätt. Du har nog återkommande atypisk migrän som varje gång misstolkas som bihåleinflammation. Även en van läkare kan ta fel på bihåleinflammation och migrän om man inte har tillgång till röntgen. Då är det ju heller inte så konstigt att inte penicillin hjälper! Pröva behandling mot migrän istället i framtiden och migrän-anpassad diet.

 

 

Copyright ® 2012 Cityhälsan ÖNH